preskoči na sadržaj
Vijesti

Projekt: Plastika - fora ili noćna mora

Ove školske godine u Osnovnoj školi Vidikovac možemo se pohvaliti vrlo posebnim postignućem - privođenjem kraju dvogodišnjeg projekta "Plastika - fora ili noćna mora". Kao što već sam naslov govori, naši su se učenici odlučili aktivno posvetiti borbi za čisti okoliš te početi razmišljati o otpadu kao iskoristivoj i vrijednoj sirovini. Ovaj originalan i inovativan projekt osmišljen u sklopu Laboratorija održivog razvoja LORA - Udruga Bioteka i uključio je sve generacije učenika.


Naši su učenici zajedno s učiteljicom biologije Anom Babić pokušali pristupiti problemu na konstruktivan način te iz plastičng otpada izraditi lijepe i korisne predmete uz služenje modernom tehnologijom. Glavni cilj ovog zanimljivog projekta bio je osmisliti novi način korištenja plastičnog otpada, ali i razviti svijest učenika i svih građana o problemu plastičnog otpada u prirodi.

Svi znamo da je plastičan otpad postao veliki problem za okoliš, ugrožava ekosustav, naš planet, a stoga predstavlja prijetnju i za našu budućnost. Govoriti o zagađenju možemo beskrajno, ali ovoga puta odlučili smo krenuti korak dalje, zasukati rukave i svojim primjerom pokazati potencijalna rješenja za ovaj gorući problem.

Idejom su se oduševila djeca i učitelji. U projektu su sudjelovali i učenici od 1. do 4. razreda. Njihova je zadaća bila prikupljati plastičan otpad. U svoje su razrede marljivo donosili boce, čepove, čaše, pohranjivali ih u vrećice i pritom pazili da otpad bude čist.

Učenice 8.a i 8.c razreda, sudionice projekta, bile su zadužene za prikupljanje plastike po školi i razvrstavanje. Plastičan su otpad pregledale, razvrstale, prebrojale i marljivo bilježile kako bi na kraju provele statističku obradu. U sklopu projekta učenici su u školskoj knjižnici poslušali stručno predavanje o problemima mikroplastike u Jadranu pa su se i oni koji nisu aktivno sudjelovali u projektu, mogli informirati o toj stručnoj temi.

Nakon što su plastičan otpad prikupili i sortirali, u suradnji s pulskom Gimnazijom su ga usitnili te dobili plastičnu sirovinu. Od plastične sirovine oblikovali su uporabne predmete poput čaša, podmetača i originalnog nakita zanimljivih boja i tekstura. Osim marljivih osmašica, u oblikovanju i izradi nakita sudjelovao je i 2.b s učiteljicom Jasminkom Turčinov.

Učenice 8. razreda koje su u suradnji s učiteljicom Anom Babić provele ovaj projekt od ideje do realizacije jesu Amadea Alaber, Gloria Benić, Kalin Dobri, Erika Vitasović, Štefani Tomić, Lana Terzić, Lucia Ostojić Vitjuk, Eleonora Lenić, Mia Milas, Klara i Katarina Vuković.

U ljepotu i funkcionalnost novonastalih predmeta možete se uvjeriti u našoj Galeriji slika.

Je li ovo budućnost gospodarenja plastičnim otpadom pokazati će nam vrijeme. Mi ćemo se radovati ovom velikom uspjehu i čudesnoj priči o smeću koje smo svojim trudom pretvorili u vrijednu sirovinu.

Dokazali smo da možemo oblikovati bolju, svoju budućnost - budućnost bez plastike u ekosustavu.

 

O projektu LORA

Projetkom Lora Udruge Bioteka, sa svojim partnerima, priključila se UN-ovoj inicijativi u ostvarenju 17 globalnih ciljeva: svijet bez siromaštva i gladi, kvalitetno obrazovanje, rodna ravnopravnost, čista voda i sanitarni uvjeti, pristupačna i čista energija, održivi gradovi i zajednice, očuvanje vodenog svijeta...Planirano je uključiti lokalne zajednice i škole kao rasadnike novih ideja i društveno odgovornog ponašanja.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: MATEJA IBRIŠEVIĆ   datum: 16. 4. 2021.

Tražilica

Učenički radovi
Priloženi dokumenti:
3cPoklade.gif


Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404

Nastavni materijali

Školski list
Priloženi dokumenti:
Dragi kamen skolski list.pdf


Korisni linkovi
Dnevni tisak

Važni linkovi

Igraj se i uči


Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
preskoči na navigaciju